Amenzi de 5.000 de lei la Spitalul Universitar pentru nerespectarea normelor privind deșeurile

45
3 minute de lectură
Sursa foto: Wikipedia

Inspectorii sanitari din cadrul DSPMB au aplicat amenzi de 5.000 de lei la Spitalul Universitar București (SUUB), pentru nerespectarea normelor privind deșeurile, după ce în spațiul public au fost publicate imagini în care se vede că sângele este aruncat la chiuvetă.

Urmăriți-ne și pe Facebook

„Pentru nerespectarea normelor în vigoare privind colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate provenite din unitățile sanitare – sancțiune contravențională conform HG 857.2011, modificată și completată, art.14, lit.c; cu amendă în valoare de 3.000 lei persoanei responsabile (șef serviciu tehnic); Pentru nerespectarea prevederilor privind gestionarea deșeurilor periculoase – sancțiune contravențională conform HG 857/2011, modificată și completată, art.31 li.f cu amendă în valoare de 2.000 lei. persoanei responsabile (șef SPIAAM)” sunt sancțiunile aplicate la SUUB, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

De asemenea, s-au luat mai multe măsuri, respectiv:

1. Revizuirea procedurii de gestionare a deșeurilor periculoase care să respecte prevederile Ord.M.S.1226/2012 în care să fie cuprinse și fluidele biologice
Termen – 10 zile responsabil serviciul SPIAAM;
2. Revizuirea procedurii Cod IL – 6.4.1.13.1 ”instrucțiuni de lucru – curățarea și dezinfecția instrumentarului în blocul operator” și anularea instrucțiuni privind dezinfectarea secrețiilor din vasele de aspirație/beclere;
Termen – imendiat responsabil serviciul SPIAAM;
3. Instruirea personalului privind Ord. M.S.1226/2012 și Ord.M.S.1279/2012;
Termen – 30 zile responsabil serviciul SPIAAM
4. Adăugarea în fișele de post a atribuțiilor privind gestionarea deșeurilor provenite din activitatea medicală (fluide biologice), persoanelor cu atribuții în acest sens;
Termen – 30 zile responsabil conducerea SUUB
5. Efectuarea de determinări microbiologice ale apelor uzate lunar la laboratorul DSPMB;
Termen permanent – responsabil șef serviciul tehnic;
6. Intensificarea demersurilor privind realizarea stației de epurare și dezinfecție a apelor uzate;
Termen permanent – conducerea unității sanitare.

„Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, marți, imagini din Spitalului Universitar, în care se vede cum este aruncat sângele contaminat la chiuvetă.

„Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș!”, a scris deputatul USR.

Legat de acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți seara, că imaginile „sunt șocante”, motiv pentru care a trimis Corpul de control al MS să facă verificări, precizând că „măsurile vor fi foarte dure”.

„Imaginile sunt șocante. Mâine (miercuri – n.red.) vom trimite Corpul de control, dar măsurile vor fi dure. Trebuie respectate procedurile. Trebuie să vedem ce s-a întîmplat la Spitalul Universitar de s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai șocant cu cât doamna manager este medic pe Terapie Intensivă”, a spus ministrul Sănătății, la Digi 24.

Victor Costache a precizat că aruncarea sângelui în sistemul de canalizare este interzisă.

„Nu putem exclude și alte derapaje. Nu au voie să facă asta (să arunce sânge în chiuvete – n.red.). Trebuie să respecte procedurile și vom analiza cu severitate situația de la Spitalul Universitar”, a spus ministrul.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele