Compania britanică AstraZeneca a informat oficialii UE că va reduce cu 60% numărul de doze de vaccin coronavirus pe care îl poate administra în primul trimestru. Vestea a fost răspândită exclusiv de Reuters, referindu-se la un oficial de rang înalt.
Revizuirea – și posibila aprobare – a dezvoltării comune cu Universitatea Oxford de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este programată pentru o săptămână mai târziu – 29 ianuarie. Aprobarea pentru admiterea pe piața unică vine de obicei de la Comisia Europeană câteva ore mai târziu și diseminarea începe imediat.
Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a confirmat pe Twitter că AstraZeneca a anunțat întârzierea la o întâlnire de după-amiază.
“Comisia Europeană și statele membre sunt profund dezamăgite de acest lucru. Am insistat asupra unui program specific de livrare pe baza căruia statele membre își planifică programele de vaccinare. Comisia Europeană va cere în continuare AstraZeneca să crească previzibilitatea și stabilitatea aprovizionării, precum și accelerarea răspândirii dozelor. ”
Compania a produs deja milioane de doze, deoarece vaccinul a fost disponibil și utilizat în Marea Britanie începând cu 4 ianuarie. Dar UE era de așteptat să primească aproximativ 80 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, care vor fi de aproximativ 31 de milioane, conform o sursă oficială Reuters care a participat la discuție. Agenția scrie că livrarea va începe la timp – pe 15 februarie, dar volumele vor fi mult mai mici.
AstraZeneca a convenit asupra altor peste 80 de milioane de doze în al doilea trimestru, dar nu au putut furniza date mai exacte pentru perioada aprilie-iunie din cauza problemelor de producție, a adăugat sursa.
Într-o declarație scrisă ulterior, compania a confirmat reducerea livrărilor, dar fără detalii cu privire la cât de mult: „Volumele inițiale vor fi mai mici decât se aștepta inițial din cauza producției reduse într-una din filialele noastre din lanțul de aprovizionare european. Vom livra zeci de milioane de doze în februarie și martie pentru Uniunea Europeană, deoarece continuăm să creștem volumele de producție “. Explicația companiei a fost că a avut probleme cu fabrica de vaccinuri a partenerului său Novasep din Belgia, potrivit Reuters.
Pe 15 ianuarie, grupul francez Novasep a anunțat că și-a vândut divizia Henogen cu două sedii în Belgia – în Seneffe și Gosselies – gigantului american Thermo Fisher Scientific pentru 725 de milioane de euro. Seneffe produce ingrediente active pentru vaccinul vector AstraZeneca în baza unui contract din noiembrie 2020. Divizia Senefill se ocupă cu îmbutelierea sterilă a produsului. La Gosselies sunt în principal management, cercetare și dezvoltare, precum și producție pentru studii clinice. Acum câteva luni, Seneffe a angajat aproximativ 200-250 de oameni, iar acum sunt aproximativ 400.
Știrea a fost publicată și de „Financial Times”, potrivit căreia Comisia Europeană a declarat că vaccinurile ar fi trebuit să fie primite „cât mai curând posibil și după cum sa convenit”.
„Der Standard” din Viena a declarat că coordonatorii din fiecare provincie a programului național de vaccinare au fost anunțați ieri prin videoconferință despre schimbare. “Rezultatul este că planurile austriece ar putea fi grav deteriorate, iar haosul vaccinării intră într-o nouă fază”, se spune în ziar. Se estimează că, în loc de 2 milioane de doze în februarie și martie, Austria poate primi 600.000, și poate chiar doar 509.000 de doze, adică. puțin peste 254 de mii de persoane vor primi protecție.
Vaccinul AstraZeneca este incontestabil cel mai căutat în acest moment cu contracte pentru producerea a aproape 3 miliarde de doze. Acordul UE este pentru cel puțin 300 de milioane de doze plus posibilitatea de a adăuga încă 100 de milioane. Compania a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că produsul său se bazează pe o tehnologie fundamental diferită (de “super-rece” a Pfizer / BionTech și Moderna) și tehnologie cunoscută de mult, fiind transportată și depozitată la temperaturi ca într-un frigider obișnuit. Acest lucru face logistica și implementarea mult mai ușoare. Un preț pentru UE nu a fost anunțat oficial, dar în decembrie ministrul de stat belgian a scris pe Twitter (și apoi l-a șters) că este de 1,78 euro pe doză. Acest lucru nu include de obicei costul logisticii și vaccinării.