Aproape 500.000 de persoane sunt programate pentru vaccin până pe 8 februarie, în plus față de cei care au primit deja prima doză și trebuie să o ia pe a doua în următoarele 15 zile. Informația a fost prezentată într-o conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță. El se așteaptă ca primele două săptămâni ale lunii februarie să fie „complicate”, deoarece în prezent, rezerva de vaccin acoperă necesarul, dar „La sfârșitul primilor săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero ”
Gheorghiță a explicat că campania de vaccinare este condiționată de numărul de doze de vaccin disponibile și chiar dacă Guvernul își propune să crească numărul de persoane vaccinate cât mai curând posibil, „Este clar că cererea de vaccinare depășește cu multe disponibilități de vaccin pe care noi o avem astăzi.”
Premierul Florin Citu a mai spus la începutul acestei săptămâni că România va accelera campania de vaccinare COIVD-19, deoarece obiectivul guvernului este de a vaccina 10,4 milioane de persoane în septembrie. El a declarat că țara ar putea ajunge la 150.000 de vaccinări făcute zilnic, cu condiția administrării dozelor.
Până în prezent, România a primit vaccinuri de la Moderna și Pfizer-BioNTech. O nouă livrare de 180.000 de doze de vaccin COVID-19 urmează să fie primită săptămâna viitoare, care se va adăuga la cele 130.000 de doze în prezent depozitate. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, dacă vaccinul AstraZeneca este aprobat, numărul dozelor poate crește.
Până pe 21 ianuarie, un total de 328.408 români au primit prima doză de vaccin COVID-19, iar 9.844 au primit ambele doze.
Campania de vaccinare COVID-19 a României se desfășoară în trei etape, dintre care două sunt deja în desfășurare. Primul a început pe 27 decembrie și a vizat personalul medical. A doua fază a început pe 15 ianuarie și acoperă grupurile vulnerabile și cei care lucrează în domenii esențiale. A treia etapă va include restul populației.