Avocatul Poporului a sesizat CCR privind prevederi din Legea pentru alegerea şefului statului

45
2 minute de lectură

Avocatul Poporului (AP) consideră că anumite prevederi privind condiţiile pentru a putea candida la Preşedinţia României şi condiţiile definirii unui partid parlamentar sunt neconstituţionale, ca atare a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţie de neconstituţionalitate, informează Agerpres.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 2 alin. (1) lit. e), art. 4 alin. (2) şi ale art. 27 alin. (2) lit. c) teza finală din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi cea referitoare la prevederile art. 118 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale. În cadrul analizei textelor de lege sus-menţionate, Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că acestea încalcă principiile proporţionalităţii şi al reprezentativităţii”, se arată într-un comunicat de presă al AP transmis vineri.

Potrivit sursei citate, prin instituirea a două condiţii cumulative – un număr de 200.000 de susţinători, care depăşeşte pragul de 1% dintre alegători, şi posibilitatea ca un alegător să susţină mai mulţi candidaţi la funcţia de preşedinte – se ajunge la suprimarea exercitării dreptului de a fi ales al cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile constituţionale şi legale de a candida.

Citiți materialul integral pe Agerpres.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele