Banii Planului Național de Redresare și Reziliență alocați fără licitație

Opoziția social-democrată începe examinarea Planului de reziliență după ce antreprenorul care a finanțat campania electorală a politicianului liberal a fost principalul beneficiar al sutelor de milioane de euro din fondurile alocate capitolului energetic

55
3 minute de lectură

Opoziția Partidul Social DemocratPSD, a cerut Guvernului să explice care sunt criteriile pentru ca o companie privată să obțină fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) după ce, potrivit documentului publicat de guvern, a devenit clar că aproape 600 de milioane de euro din PNRR vor fi atribuiți direct unei asociații formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power.

GSP Power este controlat de antreprenorul local Gabriel Comănescu, care ar fi finanțat campania electorală a primarului liberal din Constanța în timpul campaniei electorale locale din septembrie 2020.
“PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanță, Vergil Chiţac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunță categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL își umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată în plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Național de Redresare și Reziliență este, în viziunea şi aplicarea guvernului PNL-USR PLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogățire ilicită și imorală a clicii de partid, de mituire a administraților ‘de dreapta’- primari și/sau președinți de CJ – pentru influențarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîţu și complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interese politic-personale”, solicită PSD. 
Aceste activități PSD sunt probabil doar începutul unei campanii largi organizate de social-democrați pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență, un document de 1.200 de pagini care prevede utilizarea a 29,2 miliarde EUR de subvenții și împrumuturi ușoare.
Potrivit social-democraților, aproape 600 de milioane de euro din banii PNRR alocați fără licitație, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt acordate cu dedicație de către guvernul prim-ministrului PNL sponsorului PNL”.
Ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea a recunoscut că nu știe cum a ajuns GSP Power în document și a arătat către Ministerul Energiei.
Ghinea a explicat, de asemenea, că proiectele vor fi realizate de GSP Power în parteneriat cu Romgaz și Siemens, dar s-ar putea să nu fie finanțate decât dacă au fost utilizate criterii corecte pentru preluarea acestora. El a arătat ca exemplu al unor astfel de criterii unicitatea capacităților în ceea ce privește respectarea proiectului.
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele