Bulgaria scapă de MCV, România nu

86
2 minute de lectură

Comisia Europeană recomandă în raportul privind progresele României și Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care va fi publicat marți, ca Bulgaria să iasă de sub această monitorizare, au declarat surse oficiale, citate de HotNews.ro.

„Bulgaria scapă de MCV. România nu“ este și titlul unei postări făcute astăzi, pe Facebook, de către europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache.

Conform surselor citate, în timp ce România este dur criticată pentru neîndeplinirea recomandărilor din precedentele rapoarte MCV, pentru Bulgaria Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV.

Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani. Experții europeni notează, între altele, că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate, activitatea DNA cunoscând o descreștere semnificativă.

Experții europeni fac referire și la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), arătând că a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările comisiei de la Veneția în privința acesteia. În Raportul din luna iunie, Comisia de la Veneția punea sub semnul întrebării motivele înființării secției de anchetare a magistraților și faptul că procurorii șefi nu se află în mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general. De asemenea, raportul Comisiei de la Veneția nota că Secția riscă să devină un „obstacol în calea luptei anticorupție“.

Raportul MCV pentru România și Bulgaria urmează să fie adoptat marți după-amiază în Colegiul comisarilor, la Strasbourg, după care va fi prezentat oficial de rezprezentanții CE. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele