UPDATE: Declarațiile lui George Maior după trei ore de audieri în dosarul Kovesi

158
5 minute de lectură

Fostul șef SRI, George Maior, a declarat, vineri, la ieşirea de la Secție, în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este inculpată în legătură cu extrădarea lui Nicolae Popa, că a explicat modul în care s-a implicat Serviciul în această operaţiune, pe care a catalogat-o ca fiind una „de succes”, transmite Mediafax.

„Le-am explicat circumstanțele realizării acestei operațiuni, repet, extrem de importantă pentru statul român, care viza probleme de securitate națională din ceea ce s-a petrecut în România anilor 2000, a fost o discuție foarte bună cu doamna procuror, cred că am acoperit în calitate de martor tot contextul în care SRI s-a implicat, pe bună dreptate, în această operațiune de succes alături de alte state. Tot în calitate de martor, am precizat că nu am sesizat aspecte care să facă cumva obiectul vreunei infracțiuni din partea unor persoane care au fost implicate concret, deci chiar a fost cred o audiere lămuritoare și foarte bună. Eu nu pot să comentez ce spune domnul Sebastian Ghiță, eu precizez lucruri pe care le știu în calitate de director al SRI și în aceste context SRI a fost extraordinar de eficient și de competent”, a declarat George Maior, la ieșirea de la audiere.

Întrebat ce a discutat cu Laura Codruța Kovesi referitor la extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, fostul șef SRI a replicat: „Extrădarea s-a realizat în contextul clar legal definit de legislația românească și rolul Ministerului Public este clar definit în acea legislație. Dumneavoastră deja faceți o afirmație dincolo de acele discuții, ați făcut o afirmație, bineînțeles s-a realizat în contextul unui task force interinstituțional, lucru care sper să se mai realizeze și acum în alte situații care implică… V-am precizat exact ideea de task force și de legătură instituțională, comunicare pur instituțională”.

Chestionat ce au căutat cei doi ofițeri SRI în aeronava cu care a fost adus Nicolae Popa, respectiv „așa zisul doctor și translator”, George Maior a răspuns: „Bine că faceți caracterizări, toate explicațiile necesare au fost date în contextul acestei audieri și se precizează exact cum s-a implicat SRI pentru realizarea acestei operațiuni de succes inclusiv prin oamenii săi”.

Întrebat dacă era o practică ca SRI să participe la extrădări, fostul șef SRI a transmis: “Au o politică națională bună, spun eu, că orice cetățean român care suferise o condamnare și domnul Popa suferise o condamnare și mai ales pe ce situație, care a traumatizat 300. 000 de cetățeni români să vină în țară. Politică afirmată inclusiv de fostul președinte al României și sper că e o politică care va rămâne în vigoare și actualmente”.

George Maior a fost audiat timp de aproape trei ore la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat.


Fostul șef SRI, George Maior, s-a prezentat, vineri dimineață, la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), pentru audieri în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat.

„Vor să afle faptele, împrejurările legate de una dintre cele mai de succes operațiuni ale statului român din punct de vedere al combaterii unui fenomen grav care a afectat 300.000 de cetățeni și, ca martor, sunt evident încântat să redau aceste fapte. Serviciul Român s-a implicat și, dacă nu ar fi făcut-o, nu ar fi fost menirea Serviciului. SRI și-a făcut datoria”, a declarat George Maior, la intrarea în sediul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Este a treia oară când procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) îl citează pe George Maior să se prezinte în acest dosar, fostul șef al Serviciului Român de Informații fiind citat anterior pe 23 iulie și pe 23 mai, dar neprezentându-se. Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că pe 23 iulie, George Maior a motivat că are alt eveniment, iar pe 23 mai, a invocat motive care țin de sănătatea sa.

În acest dosar, au fost audiați deja fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, ambii în calitate de martor. Florian Coldea a declarat, după aproape 4 ore de audieri, că nu a luat la cunoștință de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracțiune și că poate ar trebui investigați cei care nu au făcut nimic pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, din Indonezia, în 2011.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Pe 28 martie, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, însă măsura a fost contestată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele