Liderul forțelor kurde din Siria: Trump a aprobat cooperarea kurzilor cu Damascul și Moscova

59
2 minute de lectură

Comandantul Forțelor Democrate Siriene, Mazloum Abdi, a declarat joi că președintele american Donald Trump, aliat tradițional al kurzilor, a aprobat cooperarea dintre aceștia și autoritățile siriene și cele ruse, pentru a răspunde atacului demarat de Ankara în Siria, relatează The Associated Press, preluat de Mediafax.

Liderul kurd Adbi a confirmat că președintele american i-a transmis în mod explicit acordul său cu privire la cooperarea dintre forțele kurde și cele două forțe regionale, Rusia și Siria, prin intermediul unei conversații telefonice purtate luni.

„Noi i-am spus (lui Donald Trump, n. red.) că vom apela la regimul din Siria și la Rusia pentru a ne proteja țara și pământul nostru.”; „El a spus: «Nu suntem împotriva acestui lucru. Noi susținem asta»”, a informat liderul kurd Abdi, cunoscut sub numele său de război, Mazloum Kobani, în cadrul unei declarații pentru postul local de știri Ronahi TV.

Vicepreședintele american Mike Pence, alături de Secretarul american de Stat Mike Pompeo se află joi într-o vizită oficială la Ankara, cu scopul de a convinge autoritățile turce de renunțarea la ofensiva din Siria.

Militanții kurzi din Siria au fost aliații tradiționali ai Statelor Unite în lupta împotriva rețelei Stat Islamic încă din 2014. Ca urmare a deciziei Administrației de la Casa Albă de a retrage trupele americane din zona de graniță turco-siriană, forțele kurde s-au reorientat în plan extern, susținând că prioritatea lor este oprirea invaziei turce.

Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că permite Turciei efectuarea unei ofensive militare de amploare împotriva grupurilor insurgente kurde din Siria. Administraţia de la Washington a decis retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul planului ofensivei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde. Organizaţia insurgentă kurdă Forţele Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de renegarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un „impact negativ major” asupra operaţiunilor comune contra reţelei Stat Islamic.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele