Noaptea trecută, presa germană a raportat că vaccinul contra coronavirusului Oxford / AstraZeneca este eficient doar cu 8% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Acuzația incendiară din Handelsblatt, principalul cotidian financiar din Germania, a citat o evaluare a oficialilor guvernului german conform căreia eficacitatea vaccinului este „insuficientă” la persoanele în vârstă. Această afirmație a fost imediat respinsă de AstraZeneca, care a numit-o „complet incorectă” într-o declarație rapidă de respingere. Guvernul britanic a acuzat presa germană în dezinformare în stil rus.
Momentul este curios, deoarece scandalul extraordinar vine la câteva ore după ce relațiile dintre Comisia Europeană și AstraZeneca au explodat din cauza faptului că AstraZeneca și-a redus livrările către Uniunea Europeană cu 60%, Bruxelles amenințând acum că va înăspri regulile privind exportul dozelor de vaccin fabricate în Uniunea Europeana.
Corespondentul politic Handelsblatt, Gregor Waschinski, a publicat noaptea trecută pe Twitter: „Am aflat că guvernul german are în vedere modificarea planului său de vaccinare din cauza eficienței AstraZeneca, posibil, insuficientă pentru grupurile de risc în vârstă (peste 65 de ani) pe care oficialii germani o estimează la 8%”. Waschinski a spus că a vorbit cu surse din guvernul german înainte de viitoarea decizie a Agenției Europene pentru Medicamente privind vaccinarea împotriva AstraZeneca. Reporterul a insistat asupra faptului că „evaluarea din cadrul guvernului german ia în considerare datele relevante pentru decizia EMA, care NU sunt aceleași date publicate de autoritatea de reglementare din Marea Britanie MHRA la acordarea aprobării de utilizare de urgență la 30 decembrie”.
Jurnalul Bild susține că oficialii germani cred că vaccinul AstraZeneca nu va primi aprobarea EMA pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a reacționat rapid afirmând noaptea trecută că: „Rapoartele că eficacitatea vaccinului AstraZeneca / Oxford este de până la 8% la adulții peste 65 de ani sunt complet incorecte. În Marea Britanie, JCVI [comitetul de vaccinare] a susținut utilizarea în această populație, iar MHRA [regulatorul de medicamente] a inclus acest grup fără ajustarea dozei în autorizația pentru furnizarea de urgență. În noiembrie, am publicat date în The Lancet care demonstrează că adulții în vârstă au prezentat răspunsuri imune puternice la vaccin, 100% dintre adulții vârstnici generând anticorpi specifici vârfului după a doua doză. ”
O sursă guvernamentală din Marea Britanie a negat cu tărie raportul Handelsblatt și a sugerat că germanii ar fi putut să se amestece. Sursa principală și-a dat părerea cu privire la ceea ce se întâmplă: „O mulțime de politici se desfășoară în Europa în prezent din cauza crizelor de aprovizionare cu vaccinuri”.
Dacă oficialii germani greșesc și răspândesc dezinformarea anti-vaccin, aceasta pare destul de șocantă pentru relațiile dintre Marea Britanie și Germania.
Disputele bruște cu privire la eficacitatea vaccinului trebuie privite în contextul recentei ciocniri dintre AstraZeneca și UE.
Luni a început cu Comisia Europeană cerând cu furie răspunsuri urgente de la AstraZeneca după ce firma farmaceutică britanică și-a redus livrările de vaccinuri planificate către UE cu 60% în primul trimestru al acestui an. AZ acuză „problemele de producție” la o fabrică din Belgia pentru scăderea dramatică a numărului de vaccinuri pe care le va putea furniza Europei, care scade la doar 31 de milioane – cu 50 de milioane mai puține decât blocul comandat.
Eșecul AstraZeneca de a-și respecta condițiile contractuale a înfuriat Bruxelles-ul, nu în ultimul rând pentru că AstraZeneca pare să continue să deservească alte piețe, cum ar fi Marea Britanie, așa cum a planificat inițial. UE consideră, în esență, că AstraZeneca a redus aprovizionările destinate țărilor UE pentru a vinde dozele altor națiuni la prețuri mai ridicate, raportează POLITICO.
Ceea ce este o altă afirmație destul de uimitoare despre gigantul farmaceutic britanic. Scandalul a dus la căutarea de către Comisie a unor noi controale dure la export care ar impune companiilor europene să solicite aprobarea înainte de a expedia vaccinurile la nivel internațional. Restricția ar fi similară cu limitările pe care UE le-a impus primăvara trecută la exporturile de echipamente de protecție individuală atunci când proviziile erau limitate. În mod crucial, aceasta înseamnă că Pfizer ar putea ajunge să obțină permisiunea Bruxelles-ului înainte de a putea livra vaccinurile BioNTech comandate de Marea Britanie.
Marea Britanie se așteaptă la 3,5 milioane de doze de Pfizer în următoarele trei săptămâni, miniștrii temându-se că UE ar putea încerca să blocheze livrările – lăsând guvernul să se confrunte cu o luptă pentru a-și atinge obiectivul de vaccinare de la jumătatea lunii februarie. Aceasta pare să fie acum principala amenințare care ar putea deraia lansarea cu succes a vaccinului de până acum a guvernului.
Fostul secretar al sănătății, Jeremy Hunt, spune pentru Telegraph: „Dacă UE ar lua măsuri unilaterale care ar restricționa aprovizionarea cu vaccin cumpărată legal și corect de Regatul Unit, ar otrăvi relațiile economice pentru o generație. Într-un moment atât de critic, lumea are nevoie de naționalismul vaccinal ca o gaură în cap. ” Este probabil ca Marea Britanie să atingă 100.000 de decese prin coronavirus în cifrele sale oficiale, fie astăzi, fie mâine.