Oficialul Ambasadei Rusiei a declarat persona non grata

Iohannis: Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre. ... Nu așteptăm să primim informații de la alții, noi avem informații altora, pentru că avem servicii foarte performante pe această zonă. ... Suntem extrem de îngrijorați.

196
3 minute de lectură

Alexey Grishaev, atașatul militar adjunct al Rusiei la România, a fost declarat persona non grata în România. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că decizia a fost luată „având în vedere că activitățile și acțiunile sale încalcă prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.

Mai multe țări au decis să declare persona non grata oficiali ruși în solidaritate cu Republica Cehă. Bulgaria a susținut Republica Cehă săptămâna trecută ca parte a poziției Uniunii Europene și NATO. Praga îi suspectează pe aceiași doi agenți, Mishkin și Chepiga, pe care Marea Britanie caută otrăvirea lui Skripal în 2018. Fac parte din Departamentul Secret 29155. Republica Cehă a declarat persona non grata și a expulzat 18 diplomați ruși pentru presupusul rol al Rusiei într-o explozie mortală din 2014 la un depozit de muniții. Rusia a răspuns cu 20, ceea ce a provocat un război diplomatic care a paralizat practic ambasadele de ambele părți.

Președintele român convocă consiliul de securitate pentru creșterea tensiunilor în Marea Neagră și Ucraina

Astăzi, 27 aprilie, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Apărării Naționale (CSAT) cu privire la situația din zona Mării Negre și acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

 „Cunoaștem bine situația din teren. Suntem extrem de îngrijorați, dar vreau să-i asigur pe români că suntem pe fază ” a spus președintele Iohannis.

Președintele Iohannis a dezvăluit că „Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Nu așteptăm să primim informații de la alții, noi avem alte informații, pentru că avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut discuții cu ministrul Apărării și alte servicii. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile de acolo nu sunt îngrijorate. Suntem extrem de îngrijorați. Situația trebuie evaluată nu doar militar, ci și diplomatic.”

În același timp, ministrul rus al apărării a ordonat trupelor să revină la bazele lor permanente după un exercițiu masiv în Crimeea și lângă Ucraina, dar a spus că ar trebui să lase armele grele în urmă pentru un alt antrenament în vestul Rusiei. Măsura s-a risipit în mare măsură, iar NATO a emis un comunicat spunând că este „mulțumită”, dar rămâne „vigilentă”.

Acumularea de trupe rusești în apropierea Ucrainei, care a avut loc pe fondul încălcărilor tot mai mari ale unui încetare a focului în estul Ucrainei, devastat de război, a ridicat îngrijorări în Occident.

Președintele Iohannis a lărgit sfera reuniunii CSAT de marți pentru a include finalizarea misiunii NATO de sprijin hotărât în ​​Afganistan.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele