Ministrul Sănătății este demis. Coaliția trosnește.

Premierul Florin Cîțu îl revocă pe ministrul sănătății și pe secretarul de stat. Alianța reformistă USR-PLUS nu mai sprijină PM.

154
6 minute de lectură
Ministrul Sănătății este demis
Premierul României, Florin Cîțu, îl revocă pe ministrul sănătății și secretarul de stat. Alianța reformistă USR-PLUS nu mai sprijină PM.

Ministrul Sănătății este demis de premierul liberal Florin Cîțu. Miercuri, 14 aprilie, PM a declanșat primul mare scandal din coaliția de guvernământ, anunțând că l-a înaintat pe președintele Klaus Iohannis pentru demiterea ministrului sănătății. Vlad Voiculescu, membru de vârf al PLUS și una dintre vedetele partenerului de coaliție junior, alianța reformistă USR-PLUS, a durat mai puțin de patru luni în al doilea mandat de ministru al sănătății din România și a devenit primul ministru eliminat din cabinetul Citu.

Premierul Cîțu a demis-o și pe Andreea Moldovan, secretară de stat din cadrul Ministerului Sănătății numit de Voiculescu.

Ministrul Sănătății este demis de premierul Florin Cîțu după trei luni de luptă a autorităților române pentru a gestiona cel de-al treilea val al pandemiei COVID-19 și pentru a pune campania de vaccinare pe drumul cel bun. Răspunsul la pandemie a fost incompatibil cu multe decizii controversate și erori de comunicare în această perioadă.

Cîțu și-a luat decizia fără a consulta coaliția, ceea ce a supărat alianța USR-PLUS. Unii membri USR-PLUS au sugerat chiar că alianța ar putea părăsi coaliția de guvernământ, în timp ce alții au spus că va rămâne în coaliție, dar numai dacă Cîțu renunță la funcția de prim-ministru. Vicepremierul Dan Barna, co-președinte al USR-PLUS, a fost numit să conducă Ministerul Sănătății ca ministru interimar până când partidul său va prezenta o nouă propunere pentru acest loc. Barna a refuzat să preia funcția, etichetând anunțul lui Citu despre preluarea interimatului, fără a-l consulta, „o decizie care confirmă imaturitatea”.

Deciziile premierului au venit după ce Andreea Moldovan a publicat în Monitorul Oficial un ordin emis de Ministerul Sănătății care stabilește noi criterii pentru plasarea orașelor din România în carantină. Potrivit presei locale, noile criterii facilitează carantinarea orașelor mari, inclusiv a capitalei București, unde ratele de infecție au fost ridicate în ultimele săptămâni.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că miercuri dimineață, Guvernul nu intenționează să plaseze Bucureștiul închis în vacanța de Paște. Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu ar fi fost supărat că înalții oficiali ai Ministerului Sănătății nu s-au consultat cu ceilalți miniștri înainte de a emite acest ordin.

Lipsa de comunicare între Voiculescu și ceilalți membri ai cabinetului, inclusiv premierul, în special cu privire la măsurile legate de gestionarea pandemiei COVID-19, a dus la creșterea tensiunilor în cadrul Guvernului și al coaliției de guvernământ.

Mai mulți membri USR-PLUS au declarat că decizia primului ministru este inacceptabilă și au sugerat că ar fi putut fi determinată de inițiativele de reformă ale lui Voiculescu. Liderii USR-PLUS vor discuta astăzi pașii următori într-o întâlnire internă.

Alianța reformistă USR-PLUS declară că nu mai sprijină premierul liberal al României, Florin Cîțu, după demiterea ministrului Sănătății

“Revocarea lui Vlad Voiculescu de către prim-ministru este o decizie unilaterală și imatură din punct de vedere politic. Aceasta ridică mari întrebări cu privire la capacitatea premierului Citu de a conduce coaliția”, a declarat co-președintele USR-PLUS, Dan Barna, care este și viceprim-ministru în cabinetul lui Citu. .

“Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are sprijinul USR-PLUS pentru a continua ca prim-ministru”, a spus alianța.

Alianța spune că Vlad Voiculescu a început un proces de reformă în sectorul sănătății și că și premierul Florin Cîțu a fost de acord să sprijine acest proces. Faptul că Cîțu l-a demis unilateral pe Voiculescu fără nicio evaluare joacă în favoarea celor care încearcă să întârzie reforma sănătății, potrivit USR-PLUS.

Eliminarea primului ministru ar necesita, de asemenea, formarea unui nou cabinet și a unui nou vot de încredere în Parlament, lăsând loc pentru surprize. Ludovic Orban, șeful partidului de coaliție de guvernământ – PNL, a declarat că partidul său îl susține pe Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru. El a cerut USR-PLUS să vină cu o nouă propunere pentru postul de ministru al sănătății.

Ministrul reformist al sănătății, Vlad Voiculescu, a devenit declanșatorul coaliției de guvernământ pentru primul scandal după un ordin legat de măsurile de carantină COVID-19.

În trei luni, Voiculescu s-a ciocnit cu primarii și miniștrii liberali și cu prim-ministrul însuși și a fost criticat de opoziție și de mass-media locală pentru că nu a reușit să gestioneze criza COVID-19 când, de fapt, el avea puțină putere să o facă. . Deși nu gestionează efectiv pandemia, ministrul sănătății a ajuns să plătească pentru toate deciziile greșite și accidentele legate de aceasta. Persoana cu cea mai mare putere de decizie în gestionarea pandemiei nu este ministrul sănătății, ci șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, de asemenea secretar de stat în Ministerul de Interne.

USR-PLUS susține că decizia ar fi putut fi motivată de reformele lui Voiculescu care au inclus schimbarea managerilor caselor județene de asigurări de sănătate, care gestionează bucăți semnificative din bugetul de sănătate din România.

Ministrul Sănătății este demis de către premierul Florin Cîțu vine după trei luni în care autoritățile române s-au străduit să gestioneze al treilea val al pandemiei COVID-19 și să pună pe cale campania de vaccinare. Răspunsul la pandemie a fost incompatibil cu deciziile controversate și erorile de comunicare, cum ar fi anunțul prim-ministrului că vara aceasta, românii vor reveni la viața normală și vor putea pleca în vacanță de Paște. În același timp, numărul pacienților critici cu COVID-19 tratați în unități de terapie intensivă (UCI) a crescut la noi valori maxime, iar autoritățile au impus noi restricții în orașele mari cu rate ridicate de infecție cu COVID-19, cum ar fi starea de timp mai timpurie și mai scurtă program pentru supermarketuri.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele