Salariile din România încetinesc. Fără panică, totuși.

Salariile din România încetinesc, dar continuă să crească în termeni reali. Salariile medii în educație au fost aproximativ jumătate din cele din industria tutunului.

180
2 minute de lectură
Salariile din România încetinesc
Foto: Agerpres

Salariile din România  își pierd vizibil impulsul de la creșterea anuală de 6,5% în ianuarie și 8,4% în decembrie. Salariile încetinesc, dar salariul mediu net din România a crescut cu 5,1% în februrie, comparativ cu aceeași lună a anului 2020, la 3.365 RON (687 EUR).

În termeni reali, creșterea anuală sa redus de trei ori la 1,8% YOY de 6,5% YOY în decembrie.

Cea mai puternică creștere a salariilor a fost înregistrată în industria de prelucrare a tutunului (+ 29% anual), un sector depășit doar de câteva alte industrii, inclusiv industria IT, în ceea ce privește veniturile.

În februarie, venitul net mediu în industria de prelucrare a tutunului a fost, în mod ironic, cu 78% peste cel din sectorul sănătății: 7.446 RON (1.520 EUR) față de 4.150 RON (847 EUR).

Salariile din România medii în educație au fost aproximativ jumătate din cele din industria tutunului.

Angajații din industria IT câștigă cu 8,1% mai mult decât cei din sectorul prelucrării tutunului, în timp ce cei din industria producătoare de automobile (peste 40% din exporturile țării și un excedent comercial net pentru sector) sunt chiar înainte de jumătate din cei din industria prelucrării tutunului – prin urmare, chiar sub salariile profesorilor din România.

Salariul mediu net în sectorul construcțiilor, care generează printre cele mai mari marje de profit pentru investitori, nu este departe de cel din industria auto: 3.126 RON (638 EUR).

În 2020, un sfert din angajatorii români îngheță salariile și doar 35,5% dintre angajatori au planificat creșteri salariale cu maximum 5%. Cu toate acestea, în octombrie 2020 salariile au reluat creșterea după ce criza și-a comprimat creșterea anuală la doar 0,7%. Deși românii au cel de-al doilea cel mai scăzut cost al forței de muncă din Uniunea Europeană, în 2020, în continuare au rezervat economii sau investiții în medie cu puțin peste 700 EUR.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele