Restricțiile Covid-19 s-au relaxat

Unele restricții s-au relaxat în București, deoarece rata incidenței Covid-19 scade sub 3,5. Restul măsurilor rămân în vigoare până când incidența scade sub 3 la mia. Peste 3 milioane de persoane au primit până acum cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Premierul Florin Cîțu insistă asupra unei ținte de 5 milioane de persoane vaccinate până în iunie.

264
4 minute de lectură
După ce rata de infecție COVID-19 de 14 zile a scăzut sub 3 la 1.000 de locuitori, unele măsuri restrictive în capitală vor fi relaxate. Cinematografele, teatrele, restaurantele interioare, cafenelele și locurile de jocuri de noroc se vor redeschide cu o capacitate de 30%, începând cu 25 ianuarie. În același timp, din cauza îngrijorărilor legate de noile tulpini de coronavirus și a numărului tot mai mare de cazuri Covid-19, mai multe țări au anunțat noi cerințe suplimentare pentru călători, inclusiv români.
Restricțiile Covid-19 s-au relaxat

Restricțiile Covid-19 s-au relaxat în București, după ce rata incidenței Covid-19 din București a scăzut sub 3,5. și a ajuns la 3,46 la 1.000 de locuitori.

Stingerea pe timp de noapte va începe la 22:00 până la 5:00 pe tot parcursul săptămânii, iar magazinele se pot închide la 21:00 în weekend. Decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență al orașului (CSMBU)a fost adoptată ieri, 26 aprilie.

Va exista o excepție de stingere în noaptea ortodoxă de Paște, când mișcarea va fi permisă fără restricții pentru cei care doresc să participe la slujba bisericii.

Restricțiile Covid-19 s-au relaxat în București, iar sălile de fitness se pot redeschide, dar restaurantele și cafenelele interioare, teatrele, cinematografele, sălile de concerte și evenimentele rămân închise. Petreceri private nu sunt permise, la fel cum nu au voie să fie organizate în cluburi.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, după ședința Comitetului municipal pentru Situații de Urgență, convocată “Restul măsurilor rămân în vigoare, cel puțin până la incidența va scădea sub 3 la mie, ceea ce ne dorim cu toții, pentru a putea să-i redeschidem sălile de spectacol, restaurantele, să avem o relaxare un pic mai mare. (…) Pentru Paște nu avem interdicții suplimentare, sunt măsuri pe care le știm cu toții. În noaptea Paștelui este permisă deplasarea tuturor cetățenilor care doresc să meargă la slujba de Înviere, în intervalul 22,00 – 5,00 “, a menționat prefectul Capitalei.

O decizie cu privire la renunțarea la cerința de a purta o mască în toate locurile publice va fi luată după ce 60-70% din populația țării este vaccinată, a spus premierul Florin Cîțu.

Autoritățile române au decis să accelereze campania de vaccinare și să organizeze „maratoane de vaccinare” în marile orașe. Un „maraton de vaccinare” va avea loc la București în weekendul 7-9 mai. La Timișoara, peste 6.700 de persoane s-au vaccinat la un astfel de eveniment vineri, 23 aprilie. Participanții au trebuit doar să arate un act de identitate pentru a primi vaccinul. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a anunțat că vor fi organizate evenimente similare la Târgu Mureș, Cluj, Iași și Craiova.

Începând cu 4 mai, medicii de familie vor începe și ei să își vaccineze pacienții, potrivit lui Valeriu Gheorghita. El a anunțat că peste 3.000 de medici de familie s-au alăturat programului de vaccinare COVID-19.

Campania de vaccinare în România

România a început campania națională de vaccinare pe 27 decembrie 2020 și a folosit vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Țara a primit, de asemenea, primul lot de 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson COVID-19 pe 14 aprilie, dar încă nu a început să le folosească. Campania de vaccinare a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce au ajuns în țară mai multe vaccinuri.

Peste 3 milioane de persoane au primit până acum cel puțin o doză din vaccinul COVID-19, peste 1,24 milioane de persoane au primit prima doză și aproape 1,8 milioane au primit ambele doze. Aproximativ 90.000 de persoane sunt vaccinate în România pe zi.

Planul autorităților române de a vaccina 10 milioane de români până la sfârșitul lunii septembrie sau mai devreme. Cu toate acestea, intențiile de vaccinare a românilor COVID-19 sunt cu mult sub așteptările inițiale, iar ținta ar fi atinsă mult mai târziu.

Potrivit datelor sociologice, tinerii sub 30-35 de ani sunt cei mai „reticenți” față de vaccin, întrucât se află în categoria cel mai puțin afectată de boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, a spus doctorul Valeriu Gheorghita.

Obiectivul vaccinării a 5 milioane de persoane până la 1 iunie este „realist”, iar Guvernul a depus toate eforturile pentru a furniza infrastructura necesară vaccinării a 120.000 de persoane pe zi, a anunțat premierul Florin Cîțu.

În afara centrelor de vaccinare, unde programările pot fi făcute prin intermediul platformei guvernamentale RoVaccinare, autoritățile au deschis în zilele trecute alte câteva tipuri de opțiuni de vaccinare, inclusiv centre auto, centre deschise de companii și centre de vaccinare mobile.

Procedura de vaccinare este mai accesibilă pentru cei care doresc să fie vaccinați cu vaccinul AstraZeneca. Aceștia pot primi vaccinul AstraZeneca fără programări prealabile pe platforma de vaccinare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele