Schema de granturi pentru IMM-uri nu poate fi deblocat niciodată

Peste 20.000 de IMM-uri românești au solicitat subvenții pentru investiții în valoare de între 50.000 și 200.000 de euro, dar Ministerul Economiei nu mai are bani pentru asta, deoarece banii au fost transferați la subvenții de fond de rulment.

180
2 minute de lectură
Schema de granturi
More than 20,000 Romanian SMEs applied for investment grants worth between EUR 50,000 and EUR 200,000, but the Ministry of Economy no longer has money for that as the money was shifted to working capital grants.

Guvernul României nu mai are timp și bani, iar schema de granturi pentru investiții pentru IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) nu poate fi niciodată deblocată de guvernul român. Aceasta a fost opinia Cristinei Itcus, partenerul executiv al CBS Customs Business Solutions, declarată într-o conferință organizată de Ziarul Financiar.

Schema, cunoscută sub numele de Măsura 3 a unui program de sprijin mai larg pentru IMM-urile și microîntreprinderile românești finanțate din bugetul Uniunii Europene, ar putea fi blocată permanent, având în vedere că acordurile de finanțare trebuie semnate până la 30 iunie 2021, susține George Velcea, președintele Asociația Europeană a Tinerilor Antreprenori.

“Plângerea înaintată procurorilor anticorupție are drept scop doar întârzierea procesului. Dacă acordurile de finanțare nu vor fi semnate până la 30 iunie, România va folosi banii europeni [pentru această schemă]”, a spus Velcea.

Neregulile observate de ministrul Nasui ar fi putut fi soluționate cu ușurință, susține Cristina Itcus; în caz contrar, schema de granturi pentru IMM-uri nu poate fi deblocată niciodată.

„Principala problemă este că Ministerul Economiei nu mai are bani pentru măsura 3”, spune ea. Ea a explicat că banii au fost transferați la măsura 2 (subvenții de fond de rulment).

„Cred că această măsură a fost pur și simplu îngropată”, a conchis ea, explicând că „nu există timp pentru a relua procedurile de la zero”.

Peste 20.000 de IMM-uri românești au solicitat granturi de investiții în valoare de între 50.000 și 200.000 de euro.

Între timp, deficitul bugetar al României s-a contractat cu 19% față de anul precedent la 1,14 miliarde RON (230 milioane EUR) în primul trimestru al primului trimestru, întrucât contribuabilii (în principal companiile) au plătit o parte semnificativă a impozitelor amânate pe parcursul anului 2020.

Companiilor și persoanelor fizice li s-a permis să amâne (și ulterior să își reprogrameze) contribuțiile la bugetul de stat în cursul anului 2020. Guvernul a oferit această facilitate imediat după declararea stării de urgență pe 16 martie 2020.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele