Orban: Ungaria va permite zilnic unui convoi de români să tranziteze țara

98
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că a discutat cu premierul Ungariei, Viktor Orban, ca în fiecare zi să se permită tranzitul prin Ungaria al românilor care se întorc în țară din vestul Europei.

„Azi, în urma unei discuții personale cu premierul Ungariei, am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții, iar în ceea ce privește transportul de persoane, se va permite în fiecare zi un convoi între orele 21.00 și 05.00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest”, a declarat Orban.

De altfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, pentru a găsi o nouă soluție pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români blocați la granița dintre Austria și Ungaria.

„Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare”, anunță MAE.

Despre alți cetățeni români aflați temporar în străinătate și care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, MAE continuă demersurile pentru a găsi soluții optime, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetățeni se află în situații similare.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri (marți – n.r.) au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi (miercuri – n.r.) alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta”, potrivit informării oficiale.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele