Turcia, acuzată că a folosit fosfor alb împotriva copiilor din Siria

145
2 minute de lectură

Inspectorii ONU pentru armele chimice au deschis o anchetă în privința posibilității ca armata turcă să fi folosit fosfor alb, la începutul acestei săptămâni, după ce medicii kurzi au declarat că șase sau mai multe persoane au fost internate cu arsuri provocate de „arme necunoscute”.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a declarat printr-un purtător de cuvânt, vineri dimineață, că „a fost sesizată cu privire la această situație și adună probe cu privire la posibila utilizare a armelor chimice”, relatează The Guardian.

Organizația umanitară Semiluna Roșie a precizat într-o declarație oficială că șase pacienți – nu numai militari, dar și civili – au fost internați în spitalul din Hasekeh, având arsuri provocate de „arme necunoscute”, și că lucrează la identificarea substanțelor folosite. În aceeași declarație se spune că nu se poate confirma utilizarea armelor chimice, dar că se „lucrează împreună cu parteneri internaționali în acest sens”.

Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului chimic, biologic, radiologic și nuclear al Regatului Unit, a analizat fotografiile unui copil cu bustul acoperit cu arsuri grave și a declarat: „Cel mai probabil, vinovat este fosforul alb. Este o armă îngrozitoare și a fost folosită în mod repetat în timpul războiului civil din Siria. Din păcate, utilizarea sa a devenit din ce în ce mai frecventă.”

Fosforul alb este deținut de militarii din întreaga lume și este folosit legal, de regulă, în luptă, ca ecran pentru fum, în timpul zilei, și pentru a fi aprins, noaptea. Dar este ilegală folosirea lui împotriva civililor, provocând arsuri grave și deosebit de dureroase la contactul cu pielea.

Joi, oficialii kurzi au acuzat Turcia că a folosit „arme neconvenționale” în conflict, cu puține ore înainte de anunțarea încetării focului de către SUA. Reacția Turciei a fost de a infirma acuzațiile. Hulusi Akar, ministrul Apărării, a susținut: „Este binecunoscut faptul că nu există arme chimice în inventarul forțelor armate turce”.

Se presupune că incidentul a avut loc în orașul de frontieră Ras al-Ayn, dar sunt puține detalii cu privire la ce s-a întâmplat și dacă civilii au fost vizați în mod deliberat.

OPCW a declarat că „nu a determinat deocamdată credibilitatea acestor acuzații” și că inspectoratul pentru arme chimice va monitoriza situația în continuare.

Joi seară, Turcia și SUA au anunțat încetarea focului timp de 120 de ore, pentru a permite forțelor kurde să se retragă de la granița cu Turcia.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele