FOTO Redeschiderea bisericii în care zeci de credincioși au fost uciși de Paște

38
Sursa: Bogdan Oprea

Reporter global vă propune câteva incursiuni în Nepal și Sri Lanka, prin intermediul unor galerii foto și video realizate de Bogdan Oprea.

Jurnalist, fost consilier prezidențial și, nu în ultimul rând, unul dintre oamenii care au reușit să pună în lumină importanța încă prea puțin conștientizată a voluntariatului, Bogdan a participat, în perioada mai-iunie, la o expediție umanitară care tinde să devină tradiție.

Cea mai emoționantă experiență

O lecție incredibilă de forță morală dată ieri (miercuri – n.r.) de poporul srilankez și de Biserica Romano-Catolică. Iar, pentru mine, poate, cea mai emoționantă experiență din luna petrecută în Asia, deși au fost atât de multe altele atât de intense emoțional.

Biserica „Sf. Anton Shrine” din Kochchikade, Colombo, Sri Lanka, unde, pe 21 aprilie a.c., s-a produs unul dintre cumplitei atentate teroriste în serie din Ziua de Paște, care a ucis 54 de persoane doar în această biserică, a fost redeschisă publicului ieri.

Imaginile de atunci, pe care mulți dintre noi le-am văzut chiar aici, pe Facebook, cu obiectele de cult sfărâmate și icoane stropite de sânge sunt greu de uitat. În doar o lună și jumătate, biserica a fost refăcută complet și chiar extinsă pentru ca, ieri, de ziua patronului său, să fie redeschisă pentru rugăciune. Mii de creștini i-au trecut pragul, cu copii mici în brațe îmbrăcați în haine de sărbătoare, și asta într-o țară în care creștinii sunt o minoritate, reprezintă doar 7,4%. Au ignorat riscurile de securitate și s-au rugat printre soldați cu mitraliere și mașini de război. Este o lecție și o declarație către criminalii religioși mai puternică decât orice război.

Iar eu am fost binecuvântat să fiu aici în această zi ca să mă pot ruga ălături de ei și să aprind trei lumânâri și în memoria celor care, în Sfânta Zi de Paște, și-au pierdut viața rugându-se. 

Să fie sau nu o coincidență, bunica mea, Oma, Dumnezeu s-o odihnească!, mi-a sădit în suflet de când eram copil venerația pentru Sf. Anton de Padova. Păstrez și acum de la ea mica statuie de venerație pe care mi-a oferit-o și am notată în telefon data de 13 iunie, când noi, romano-catolicii, îl sărbătorim pe Sf. Anton de Padova.

Text și fotografii – Bogdan Oprea

Citiți și: FOTO VIDEO Jurnalul de Facebook al unui voluntar român în Nepal

FOTO Voluntari la 5.500 km depărtare. Cum a renăscut maternitatea unui sat nepalez

GALERIE FOTO Nepal | Oameni și obiceiurile lor de zi cu zi în Kathmandu

GALERIE FOTO Din fascinanta lume a camioanelor nepaleze…

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele